”Pärlor utvunna ur musslor har alltid fascinerat människan och de har alltid ansetts värdefulla. Begreppet äkta pärlor syftar på icke odlade pärlor, men dessa är sällsynta och ofta mycket dyra. De vanligast förekommande pärlorna är så kallade odlade pärlor.

Här skiljer man på sötvattenspärlor och saltvattenspärlor. Förutom det faktum att de odlas i olika vatten, så är det ofta en betydlig prisskillnad mellan sötvattenspärlor och saltvattenspärlor. Anledningen är att de musslor som används till saltvattenspärlor har en benägenhet att kunna framställa fler perfekt runda pärlor med mycket starkare lyster. Det är också just det som ger det högre priset, då lyster, rundhet och minimalt med naturliga märken ger ett högre värde.

Med det sagt så betyder det inte att sötvattenspärlor håller dålig kvalitet. Däremot så är den procentuella delen av perfekta sötvattenspärlor mindre än hos saltvattenspärlor.

Sötvattenspärlor kommer ofta som vita till färgen, men även rosa-lila och persikofärgade pärlor är vanligt. Saltvattenspärlor kommer också som vita, men även som naturligt svarta och guldfärgade. Det finns även vad som kallas Tahitipärlor som ofta har en vacker blå-svart nyans.

Det finns olika graderingssystem för att avgöra hur värdefull en pärla är, och det man kollar på då är färg, lyster, rundhet och hur många avvikelser i form av naturliga märken pärlan har. Den vanligaste graderingen sträcker sig från A till AAA, där AAA är de närmast perfekta pärlorna.

Dock så är de allra flesta pärlsmycken som man hittar i de större butikerna, tillverkade med helt ograderade pärlor för att kunna hålla ner priset. Det finns dock några få butiker i Sverige som fokuserar på graderade pärlor och ändå lyckas hålla priserna på bra nivåer ur köphänsyn. Butik Snövit är tex ett exempel på ett företag som säljer graderade pärlhalsband och pärlörhängen till bra priser.

dsc_0760

Pärlsmycken verkar överlag vara populära gåvor, och en snabb undersökning visar att December och Juni sticker ut som de två månader när pärlsmycken säljs som mest. Dvs som julklappar och bröllopsgåvor/morgongåvor.

Då pärlsmycken aldrig går ur tiden, och passar både gammal som ung så finns det alltid tillfällen till att använda dom. Ett par enkla vita stiftörhängen passar precis lika bra till jeans och t-shirt, som dom gör till tex en aftonklänning.”